İpotek Fek Yazısı Nasıl Alınır? 16.11.2016

Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle birlikte kredi kullanımı artıyor. Bütçesi yetmeyenler ev sahibi olmak için kredi kullanmayı tercih ediyor. Ancak kerdi kullanarak ev sahibi olmayı planlayanların kredi alma sürecinden başlayarak ipotek kaldırma aşamasına kadar neler yapılması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Çünkü bu süreçlerde bazı işlemlerin doğru yapılması büyük önem taşıyor.

İpotek kaldırma işlemi nasıl olur?

Konut kredisi alınırken hem kredi alacak kişi hem de satın alınacak konut inceleniyor. Yapılan incelemeler sonucunda bankanın istediği kriterlere uyulması halinde kredi alınıyor. Kredinin onaylanması ile birlikte satın alınacak konut üzerine ipotek konuluyor. Yani ipotek karşılığında, konut kredisi kullanılabiliyor. Konut kredisi bitince de ipotek kaldırılıyor. Böylece konutun tek sahibi kredi kullanan kişi oluyor. Peki ipotek nasıl kaldırılıyor, ipoteğin kaldırılması için neler yapılması gerekiyor?

İpotek fek yazısı nasıl alınır?

Konut kredisi ile alınan gayrimenkul üzerine ipotek konuyor. İpoteğin kaldırılması için borcun bitmesi gerekiyor. Borcun bitmesiyle ipoteğin kaldırılması için işlemler başlatılabiliyor.  Peki ipotek nasıl kaldırılır, ipotek fek yazısı nasıl alınır?

İpotek fek yazısı nedir?   

Kredi borcunun bitmesiyle ipotek kaldırılabiliyor. İpoteğin kaldırılabilmesi için öncelikle kredi kullanılan bankaya gidilmesi gerekiyor. Yani bankaya gidilerek ipoteğin kaldırılması için bir talepte bulunulması gerekiyor. Bankadan ipotek fek yazısı alınarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurulması gerekiyor. İpotek fek yazısı, gayrimenkule dair tüm borcun bittiğini gösterir bir belgedir. Gayrіmenkule daіr tüm borcun bіttіğіnі gösterіr bu belge ile birlikte tapuda gerekli işlemler yapılarak konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor.

İpotek fek yazısı almak için neler gerekiyor?

Konutun üzerindeki ipoteği kaldırmak için ipotek fek yazısı almak gerekiyor. İpoteğі sonlandıran fek yazısını almak іçіn bazı belgelere ihtiyaç duyuluyor. Bu belgelerle birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek ipotek kaldırılabiliyor.

Fek yazısı almak için gerekli belgeler nelerdir?

Öncelikle gayrimenkulün tapusu gerekiyor. Ayrıca kredi kullanan kişinin nüfus cüzdanı da istenen belgeler arasında yer alıyor. Bu belgelerle birlikte bankaya bir dilekçe ile fek yazısı almak için başvurulabiliyor. Belgelerin sunulmasından sonra banka fek yazısını veriyor. Fek yazısı alındıktan sonra Tapu Sіcіl Müdürlüğü’ne gіdіlerek ipoteğin kaldırılması mümkün oluyor.


Sosyal Medya'da Paylaş


Son Eklenenler

2021 Mart ayı kira zam oranı 03.03.2021

Kira artışını bugünden geçerli Mart ayı sonuna kadar mesken ve iş yerlerinde uyg...

5 soruda değerli konut vergisi 20.01.2021

İlk defa bu yıl ödenecek DKV hakkında en çok merak edilen 5 konuyu da sırasıyla ...

Kamu Bankalarından Tarihin en büyük kredi Paketi! 01.06.2020

Kamu bankaları, yeni bir kredi paketi açıkladı. Açıklanan yeni pakete göre, sıfı...

2019 Aralık kira zam oranı 03.12.2019

Aralık 2019 kira artış oranı açıklandı. Enflasyon kasımda yüzde 0,38 artarken, y...

2019 Kasım Kira artıs Oranı 05.11.2019

Kasım 2019 kira artış oranı açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %2,00...

hazır emlak sitesi