Kentsel Dönüşüme Nasıl İtiraz Edilir? 01.11.2016

Kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturmak amacıyla riskli binalar yıkılıyor, yeniden inşa ediliyor. 20 yıl içinde ülke genelinde 6.7 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği tahmin ediliyor.

Kentsel dönüşüme itiraz edilmesi

Afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümü 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile gerçekleştiriliyor. Binasının riskli olduğunu düşünenler de evini bu yasa kapsamında yıkarak yeniden inşa edebiliyor. Ancak bunun için deprem risk raporu almak gerekiyor. Deprem risk raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlardan alınıyor. Bunun için maliklerden bir kişinin lisanslı kuruluşlara bir dilekçe ile başvurması yeterli oluyor. Yani risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterli oluyor. Rapor sonucunda binanın riskli olarak tespit edilmesi durumunda kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi mümkün oluyor. Yani riskli binanın yıktırılma süreci başlıyor. Peki kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binanın yıkılmasına itiraz edilebilir mi, kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir?

İşte kentsel dönüşüme nasıl ve ne zaman itiraz edilir sorusunun cevabı:

  • Yapılan tespitler neticesinde riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceliyor, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.
  • İlgili tapu müdürlüğünce, tapu kütüğüne işlenen belirtmeler, riskli yapı tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren İdarece altmış günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtilmek suretiyle, aynî ve şahsî hak sahiplerine tebliğ ediliyor ve yapılan bu tebligat Müdürlüğe bildiriliyor. Yani malikler tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren 15 gün içinde bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz edebiliyor.
  • İtirazları teknik heyet inceliyor. Teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile en az ikisi inşaat mühendisi olmak üzere, Bakanlık teşkilâtında görev yapan üç üyenin iştiraki ile oluşuyor. Riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum aynı şekilde ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.

Sosyal Medya'da Paylaş


Son Eklenenler

2021 Mart ayı kira zam oranı 03.03.2021

Kira artışını bugünden geçerli Mart ayı sonuna kadar mesken ve iş yerlerinde uyg...

5 soruda değerli konut vergisi 20.01.2021

İlk defa bu yıl ödenecek DKV hakkında en çok merak edilen 5 konuyu da sırasıyla ...

Kamu Bankalarından Tarihin en büyük kredi Paketi! 01.06.2020

Kamu bankaları, yeni bir kredi paketi açıkladı. Açıklanan yeni pakete göre, sıfı...

2019 Aralık kira zam oranı 03.12.2019

Aralık 2019 kira artış oranı açıklandı. Enflasyon kasımda yüzde 0,38 artarken, y...

2019 Kasım Kira artıs Oranı 05.11.2019

Kasım 2019 kira artış oranı açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %2,00...

hazır emlak sitesi